Byrkjedalstunet - restaurant og lysstøperi, er en av regionens best besøkte spisested og fabrikksutsalg. Her finner du et gammelt ysteri ombygd til lysstøperi og restaurant. Du kan handle lys, og kanskje lage ditt eget.

Bygningene som Byrkjedalstunet holder til i, har opprinnelig vært et ysteri hvor de laget den kjente Byrkjedalsosten. Produksjonen startet i ca. 1920. På den tiden kom folk med hest og kjerre for å levere melkespannene sine.

Byrkjedalstunet ønsker å ta vare på disse verdiene fra en svunnen tid. Kjøkkenet tilbereder mat etter gamle oppskrifter og på lokalt vis. Kvalitet og håndarbeid er to veiledende stjerner for alle de ansatte på Byrkjedalstunet. Hvor finner du kokker som fremdeles bruker tid på å koke kaffe på kaffekjel, og lager retter fra råvarestadiet? Det benyttes kun råvarer av høyeste kvalitet, og Byrkjedalstunet er spesielt kjent for Herefordoksene sine som de aler selv, og som går fritt på beitene i dalen. De berømte kjøttkakene laget av eget kjøtt etter lokal oppskrift, er så populære at de er på menyen hver dag.

Fredag er vår bakedag - da er det anledning for gjestene å kjøpe nystekte brød rett fra vedfyrt bakerovn.

Bakerovnen kan også brukes i forbindelse med arrangement på kveldstid. Et eksempel er helstekt indrefilet av Herefordokse som stekes i ovnen midt i restaurasjonen mens gjestene ser på og nyter forretten.

Det erfarne kjøkkenet byr på et rikt utvalg av menyer på dag-og kveldstid, basert på råvarer hovedsakelig fra nærliggende skog-, fjell- og fjordområder. Meny kan bli tilsendt! Alle typer arrangement kan skreddersys (alle rettigheter).

havfrue

Artig måte å markedsføre Lysefjorden på - se NRK innslaget her

 

hengjanefossen2

Hengjanefossen som faller ned i Lysefjorden i Ryfylke er et av de mest populære plassene for sightseeingbåter og andre båter å gjøre et stopp i fjorden. Det er mulig å gå med båt helt inn til fossefallet og hente rent klart vann i bøtte for å drikke; en populær aktivitet for turistene. Fossen har naturlig variert vannføring. På land vil man passere fossen på fotturen langs Lysefjorden sin nordside. Høyden på fossen er ca 400m.
Ingen tilkomst med bil.

lysevegen1

Den populære turistvegen Lysevegen går frå Lysebotn i Forsand i Ryfylke innerst i Lysefjorden til Sirdal. Vegen blei bygd som anleggsveg i samband med utbygginga av Tjodan Kraftverk og blei offisielt opna i 1984. Før den tid var båten det einaste faste kommunikasjonsmiddelet med omverda for folk i Lysebotn.

Frå Lysebotn går vegen først gjennom ein 1100 meter lang tunnel. Vidare slyngjer vegen seg i 27 skarpe hårnålssvingar til høgfjellet. På toppen av oppstiginga (640 moh) ligg utsiktsrestauranten Øygardstøl og parkeringsplassen for fotturen til Kjerag. Høgaste punkt på vegen ligg ved Andersvatn, 950 moh.

Vegen er open i perioden mai - slutten av oktober/ 1 november (avhengig av snøforhold). Vegen er ein del av den kjente Suleskarvegen frå Telemark via Setesdal og Sirdal til Stavanger. Lysevegen er ein del av Nasjonal Sykkelrute 2 - beinhard, men blendande vakker!

florli5

Når du kommer til Flørli, merker du historisk sus. Stedet kan brukes til alle slags turistaktiviteter. Du kan klatre opp en av de lengste og bratteste tretrappene i verden, trolig den lengste tretrappen på 4444 trinn fra fjorden og opp på fjellet.

Flørli har tatt spranget fra å være en jordbruksbygd og industribygd til en kulturbygd på 100 år. I den nye kulturbygden bør du gå i land for å se de dramatiske endringene i bygden. Du får høre de utrolige historiene om kraftstasjonen, vannrørene og de 4444 trappetrinnene langs rørgaten, som skal være den lengste tretrappen i verden.

I flere år har det vært kunstutstilling og kafé i den gamle kraftstasjonen. Overnatting i leiligheter og vandrerhjem. Skolepub og stamp på kaien. Det er også gjestebrygge for småbåter og trappene er nylig restaurert.

fantahaalaa

Om du tar turen inn gjennom Lysefjorden i Rogaland og holder deg på venstre siden av fjorden og følger nøye med langs fjellsiden vil du se en sprekk i fjellet som er innløpet til Fantahålå. Innløpet er trangt, men bredt nok for at en mindre båt kan komme seg inn. Innenfor brer det seg ut en liten bukt.

I den lange forfølgelsestiden var det mange reisende som kjente til dette stedet og mange brukte dette stedet som gjemmested for ikke å bli tatt og sendt til misjonens mange institusjoner. I dag er dette stedet blitt en stor turist attraksjon for Rogaland, på lik linje med Preikestolen med mere. Dette ser vi reisende på som meget gledelig, da vi da med sikkerhet vet at stedet blir tatt godt vare på.